Ministerul Mediului Apelor si Padurilor a lansat,  Programul Casa Verde Clasic, atat pentru populatie cat si pentru persoanele juridice, urmare a publicarii Ghidului de Finantare In Monitorul Oficial si dispozitiei AFM privind perioadele In care se pot depune proiectele In vederea obtinerii finantarii.
Populatia poate Incepe pregatirea dosarelor de finantare care vor fi depuse, la sediile agentiilor pentru protectia mediului din judetele de resedinta, In sesiunea programata Intre 10 si 24 octombrie, potrivit unui comunicat de presa.
Prin Programul Casa Verde populatia si persoanele juridice pot beneficia de finantare prin Administratia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, Inlocuirea sau completarea sistemelor de Incalzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabila. Bugetul alocat pentru Intreaga tara este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populatiei si 34 de milioane persoanelor juridice.

Echipamentele finantate pentru populatie prin Casa Verde sunt panourile solare si pompele de caldura, cunatumul finantarii nerambursabile prin AFM fiind In functie de tipul instalatiei, astfel: pana la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; pana la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; pana la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de caldura, exclusiv pompele de caldura aer-aer.
Ministrul Cristiana Pasca Palmer a spus: "Unul dintre principalele sectoare pe care se bazeaza economia verde, prioritate stabilita pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea Programului Casa Verde dupa o pauza de 5 ani. Imi doresc sa Incurajam cat mai mare parte a populatiei sa foloseasca sisteme de Incalzire verzi In propriile locuinte. Romania este una dintre tarile cu mare potential In domeniul energiilor regenerabile, iar aceasta resursa este o oportunitate reala de valorificare care trebuie sustinuta si impulsionata prin astfel de programe. Daca am exploata la maximum Intregul potential solar din tara noastra am putea substitui In aceasta forma aproape jumatate din volumul de apa calda menajera si circa 15% din cota de energie termica pentru Incalzirea curenta".

Pentru accesarea finantarilor prin Casa Verde populatia are de parcurs cinci pasi:
Pasul 1: Depunerea dosarului de finantare la agentia teritoriala de protectia mediului;
Pasul 2: Urmarirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare In Program;
Pasul 3: Semnarea contractului de finantare cu Administratia Fondului pentru Mediu;
Pasul4: Demararea lucrarilor;
Pasul 5: Depunerea cererii de decontare a lucrarilor In termen de maximum 12 luni de la data semnarii contractului de finantare.

Procedural, dupa depunerea dosarelor de catre populatie la agentiile teritoriale si transmiterea acestora la Administratia Fondului pentru Mediu, se va evalua fiecare cerere In parte si se vor aproba In Program cele care respecta cerintele Ghidului de Finantare. Dupa publicarea listei pe site, AFM va Intocmi contractele de finantare si le va transmite In teritoriu, la sediile Agentiilor de Protectie a Mediului, pentru a fi semnate si de catre romanii admisi In Program. Acestia au la dispozitie, pentru semnarea contractului de finantare cu AFM, un termen de maximum 60 de zile de la publicarea, pe site-ul AFM, a listei cu agentiile teritoriale care au intrat In posesia contractelor.
In ceea ce priveste persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unitatile administrativ-teritoriale, institutiile publice si unitatile de cult. In acest caz se va finanta instalarea de sisteme care utilizeaza energie solara si energie geotermala, la fel ca In cazul persoanelor fizice, dar si sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deseurilor, a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Persoanele juridice pot depune dosarele de finantare In intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016.
O institutie solicitanta poate depune, In cadrul unei sesiuni de finantare, o singura cerere de finantare. Unitatile administrativ-teritoriale/Institutiile publice/Unitatile de cult pot solicita finantare pentru mai multe imobile/obiective In cadrul aceleiasi cereri de finantare, Insa cuantumul acesteia nu poate depasi: 2.000.000 lei pentru institutiile publice; 500.000 lei pentru unitatile de cult; 4.000.000 lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori mai mare de 100.000; 3.000.000 lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori cuprins Intre 50.000 si 100.000; 2.000.000 lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori cuprins Intre 20.000 si 50.000; 1.000.000 lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori cuprins Intre 3.000 si 20.000; 500.000 lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori mai mic de 3.000.
In cazul persoanelor juridice, finantarea nerambursabila, asigurata de Autoritate, se acorda In cuantum de pana la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Ecomas parteneri

Ne puteti contacta pentru informatii legate de Programul Casa Verde Contact